receptyliteraturapotravinydiskuzezpět na úvodkde se najístkde nakoupitvegetarian.cz
vegetarian.cz




ZLATÉ PLODY jižní Moravy 2008

Pikantní Hraška mezi vítězi

Na soutěži ZLATÉ PLODY jižní Moravy 2008 byl tento titul byl udělen několika výrobkům v každé kategorii bez rozlišení pořadí. Celkem porota udělila v devíti kategoriích ocenění 13 potravinám. Pikantní obalovací směs Hraška společnosti Ceria získala toto ocenění jako jedinná v kategorii Ostatní potravinářské výrobky.

„Spotřebitelská cena obliby – jižní Morava 2008". V této kategorii byly uděleny tři ceny rozlišené pořadím dle počtu získaných hlasů. Jako první se umístila Hraška. Více než pět tisíc hlasů se sešlo v anketě veřejnosti, která vybrala pikantní hrašku společnosti Ceria. Součástí hodnocení byla také veřejná anketa v obchodním domě. Lidem nejvíce chutnala pikantní hraška od brněnské firmy Ceria. Ta tak kromě vítězství v jedné z devíti kategorií získala také spotřebitelskou cenu.

Cena „Mediální lahůdka jižní Moravy". Byly uděleny celkem tři ceny bez určení pořadí. Zde Hrašce uniklo ocenění jenom o fous, protože byla hodnocena jako poslední a již mnozí hodnotitelé nebyli přítomni. Tuto cenu získal Velkopavlovický tmavý chléb, zákusek Kominíček. oceněno bylo i nealkoholické pivo z Černé Hory

„Specialita jižní Moravy 2008", výrobky, které splňují požadavky k využití v oblasti cestovního ruchu jako typický výrobek (suvenýr apod.) regionu. Jako výrobek, který by měl být typický pro kraj a dal by se využít při turistickém ruchu, označila porota Kominíček z brněnské cukrárny U čtyř Mamlasů.

Zajímavosti ze soutěže

Nejvíce cen získal zákusek "Kominíček" od mistra cukráře pana Václava Labského. Z pěti možných cen získal tři.

Spotřebitelé při svém hodnocení "nějak" přehlédli alkoholické nápoje a masné výrobky. Jejich favority se staly výrobky: Hraška, na druhém místě se umístil Perníkový řez a třetí místo získal kozí sýr "Sedlák". Nutno také říct, že při degustaci spotřebitelů se opakovaly chvíle, kdy před talíři z Hraškou stála fronta a mísy se salámem byly opuštěné.

Ani mediální porota neocenila žádný z masných výrobků, které byly co do počtu nejvíce zastoupeny a ani turistům nebyl žádný masný výrobek doporučen.

Hejtman JM Stanislav Juránek byl Hraškou mile překvapen a opakovanou degustací se utvrzoval v přesvědčení, že hrách je skutečně základní potravinou pro každého. Při degustaci Hrašky si zavzpomínal Ing. Jakub Šebesta, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce na způsob stravování v době svého mládí. Luštěniny byly v té době běžně součástí jeho jídelníčku.


ED